top of page

Міжнародний день прав людини


10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day). Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

До створення цього універсального документу не існувало ефективного та дієвого механізму захисту основоположних і невід’ємних прав людини. Особливо гострим стало питання захисту прав людини після Другої світової війни. Увесь світ тоді об’єднався заради однієї спільної мети – створення єдиної міжнародної системи захисту прав людини.

Ще одним міжнародним актом, покликаним гарантувати захист прав людини, є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод.

Україна, будучи державою-членом Ради Європи, 17 липня 1997 року ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Протоколи до неї. Згідно преамбули Конвенції вона має на меті забезпечити загальне та ефективне визнання прав людини, проголошених Генеральною Асамблеєю ООН у Загальній декларації прав людини.

Сьогодні Україна, як і весь світ, зіштовхнулася із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. Окупація росією території України, порушення прав людини цією державою на тимчасово окупованій території України, військові злочини росії по всій території України свідчать про неспроможність як окремих держав, так і світової спільноти забезпечити на належному рівні захист прав людини і основоположних свобод.

Тому як ніколи суспільство має згуртуватися для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення сприятливих та безпечних умов життя в усьому світі.

У Великоновосілківському ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2 були проведені виховні тематичні години «Правовий букварик», «Конвенція ООН та Конституція України про права дітей», «Мандри вулицями Закону, Права і Моралі», «Знай свої права!». Проведено онлайн опитування, анкетування зі здобувачами освіти щодо знання своїх прав та обов’язків, інформаційний паркан «Будь обізнаним!!!».

Міжнародний день прав людини нагадує всім про гідність кожної особистості, невід’ємність її громадянських, культурних, економічних, політичних і соціальних прав, а також про необхідність захищати ці права.



5 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

ШколаТехно: ми у фіналі!

Вітаємо ІТ-команду закладу "Друге дихання", яка пройшла у фінал конкурсу "ШколаТехно". Валерія Панькова, Аліна Клименко, Ірина Шумєй, Єгор Шира, Камал Ршід та керівник команди Євген Павловський працюю

Вітаємо

Вітаємо переможців ХVІІ Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8–11 класів закладів загальної середньої освіти - ученицю 8-Б класу Мирославу ЧЕРНОВАЛ та ученицю 11-А класу Марію ДІГТЯРЕНКО.

Донеччина спортивна

Учні четвертих класів Великоновосілківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Великоновосілківської селищної ради брали участь у шкільному етапі Web-марафону «ДОНЕЧЧИНА СПОРТИВНА:

bottom of page